Νέα τετραγωνικά, νέος αυξημένος ΕΝΦΙΑ

 Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών που διόρθωσαν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους ή τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους.
Μετά την υποβολή των διορθώσεων στα τετραγωνικά που έγιναν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ ή στους δήμους , πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες διορθώσεις στο Ε9 των ιδιοκτητών πάλι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Θα ακολουθήσει ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης, για ένα ή περισσότερα έτη και  θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τα νέα τετραγωνικά των ακινήτων . Οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και αναδρομικά έως 5 έτη, την διαφορά των τετραγωνικών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους και έχουν εμφανίσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά που εμφανίζονται στο Ε9, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Αλλαγές στην επιφάνεια ή τα εμπράγματα δικαιώματα ( π.χ πλήρης κυριότητα ή επικαρπία ) ή σε άλλα στοιχεία των ακινήτων που έγιναν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020 αλλά δεν έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στο Ε9 -Περιουσιολόγιο θα πρέπει αν δηλωθούν άμεσα με τροποποιητική δήλωση Ε9 μόλις ανοίξει και πάλι η εφαρμογή στο Taxisnet ( www.aade.gr) .Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρω και μπορούν να ξεκινούν από το έτος 2010. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής διορθωτικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη από το 2015 και μετά. Για παράδειγμα εάν ένας ημιυπαίθριος χώρος τακτοποιήθηκε το 2019 αλλά δεν έχει δηλωθεί στο Ε9 θα πρέπει να δηλωθεί τώρα .Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για το 2020 θα είναι μεγαλύτερος από το εκκαθαριστικό που έχει ήδη λάβει .Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου δηλαδή του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, καταβάλλονται έως και τις 30 Οκτωβρίου.

2. Οποιαδήποτε αλλαγή στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης η οποία έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα πρέπει να αποτυπωθεί στο έντυπο Ε9 του έτους 2021. Στην περίπτωση αυτή θα αυξηθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους το επόμενο έτος. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης που προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου κτίσματος θα πρέπει να το δηλώσει στο Ε9 έτους 2021 για να φορολογηθεί για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα το επόμενο έτος. Μάλιστα η ΑΑΔΕ προειδοποιεί με διασταυρώσεις που σημαίνει ότι όσοι έχουν δηλώσει τα πραγματικά ( αυξημένα) τετραγωνικά μέτρα στους δήμους αλλά θα παραλείψουν να τα δηλώσουν στο Taxisnet θα εντοπιστούν και θα τους σταλούν ειδικά εκκαθαριστικά για τον επιπλέον ΕΝΦΙΑ.

Share