ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Η Ερμού σήμερα βρίσκεται στην 29η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους πιο ακριβούς δρόμους σε όλο τον κόσμο για το 2014, καθώς σύμφωνα με την έρευνα τα ενοίκια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 9,1%. Από πέρυσι, ο κάποτε «χρυσός» εμπορικός δρόμος ανέβηκε δύο θέσεις, ωστόσο από το 2008 που είχε βρεθεί στην 8η θέση έχει χάσει 21 θέσεις. Τα ενοίκια στη μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στα πέριξ των 180 ευρώ το τ.μ. το μήνα.

Μεγάλη είναι η άνοδος των ενοικίων και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, καθώς τον Σεπτέμβριο εφέτος έφθασαν στα 120 ευρώ το τ.μ. το μήνα, σημειώνοντας αύξηση 14,3% σε ετήσια βάση.

Αυτοί είναι οι ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι του κόσμου

Πιο ακριβός δρόμος του κόσμου η 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη, η οποία ξεπέρασε το Χονγκ Κονγκ. Τα ενοίκια στην Upper Fifth Avenue της αμερικανικής μεγαλοπούπολης ανήλθαν στο ρεκόρ των 29.822 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, με την Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 6,8% και να πέφτει στη δεύτερη θέση.

H Champs-Élysées στο Παρίσι κατατάσσεται στην τρίτη θέση, ενώ η New Bond Street του Λονδίνου διατηρεί την τέταρτη θέση, με αύξηση ενοικίων 4,2%. Η Pitt Street Mall στο Σίδνεϊ συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, ανεβαίνοντας τρεις θέσεις στην κατάταξη με αύξηση της τάξης του 25%.

Συνολικά, τα ενοίκια στα καταστήματα λιανικής σε όλη την υδρόγειο αυξήθηκαν 2,4% κατά μέσο στους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, με την ανάκαμψη να διατηρείται αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Η πτωτική και κάπως υποτονική οικονομική δραστηριότητα και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές επηρέασαν ορισμένες αγορές. Ωστόσο, παρά το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, 277 από τους 330 εμπορικούς δρόμους σε 65 χώρες ανά τον κόσμο, που συμμετείχαν στην έρευνα, έδειξαν είτε στασιμότητα είτε αύξηση ενοικίων στη διάρκεια του έτους.

Η Αμερική έδειξε την ισχυρότερη ανάπτυξη, με αύξηση ενοικίων κατά 5,8%, ίδιο ποσοστό όπως και πέρυσι, ενώ η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (ΕΜΕΑ) παρουσίασε μέτρια άνοδο 1,3% και η Ασία 3,6%. Η πτωτική και κάπως υποτονική οικονομική δραστηριότητα και κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές επηρέασαν ορισμένες αγορές.

Ο Martin Mahmuti, ανώτερος αναλυτής επενδύσεων στη Cushman & Wakefield, δήλωσε πως «η τάση των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης για πειραματισμό με το σχεδιασμό, τη διάταξη, το περιεχόμενο και τον ανασχεδιασμό των flagship καταστημάτων τους, συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στις μεγάλες πόλεις/αγορές και θα παραμείνει ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος. Παρά την ακόμα αβέβαιη οικονομική κατάσταση σε ορισμένα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Ασία και την Ευρωζώνη, η δραστηριότητα λιανικής αγοράς αναμένεται να βελτιωθεί κατά το επόμενο έτος. Οι κεντρικές αγορές θα παραμείνουν σε υψηλή ζήτηση, καθώς οι αλυσίδες είναι πρόθυμες να εδραιώσουν την παρουσία τους και να αυξήσουν την προβολή τους, ενώ η προσφορά θα παραμείνει σφιχτή. Η ανάπτυξη των online αγορών, που υποστηρίζουν την πόλωση στην αγορά προς όφελος του μεγαλύτερου και του καλύτερου, θα έχει επίσης ένα διαρθρωτικό αντίκτυπο στις τοπικές αγορές».

Οι πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι παγκοσμίως το 2014

Πηγή: Main Streets Across the Word 2014/2015, Cushman & Wakefield

Share