Αγώνες ετών για το αυτονόητο.


Την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής Αθηνών έκανε εκλογές και εξέλεξε για μια ακόμα φορά
με ποσοστό ρεκόρ 83,7 % την παράταξη Οραμα & Πράξη με επικεφαλής τον Λευτέρη Ποταμιάνο.
Έναν άνθρωπο που επι δυο θητείες κάνει μεγάλο αγώνα για την πάταξη της “παράνομης μεσιτείας”,  δεδομένου ότι το Ελληνικό κράτος δεν έχει θεσπίσει όρους και δεν έχει ορίσει συγκεκριμένες γνώσεις, προκειμένου κάποιος να ασκήσει το επάγγελμα.
Για να γίνεις χασάπης απαιτείται  6μηνη φοίτηση σε σχολή, για να γίνεις μεσίτης μόνο το απολυτήριο λυκείου!
Αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας που δεν έχει καμία λογική, αφού δεν υπάρχει Ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο όποιος θέλει εγγράφεται στο επαγγελματικό επιμελητήριο της πόλης του ως μεσίτης και διαχειρίζεται την περιουσία ανυποψίαστων πολιτών, είναι αφ ενός η εξαπάτηση εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών συχνά και αγοραστών και μισθωτών, αφ εταίρου ο εξευτελισμός μας στην διεθνή αγορά.
Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό μόνο στη δική μας χώρα;
Ο Λευτέρης Ποταμιάνος  επι έξι συνεχόμενα χρόνια επισκέπτεται τους εκάστοτε Υπουργούς Ανάπτυξης και ζητά να οριστεί συγκεκριμένη ύλη στην οποία θα πρέπει ένας επαγγελματίας μεσίτης να εξετάζεται, προκειμένου να του δοθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος και να θεσπιστούν κρατικές εξετάσεις που θα δίνουν την πιστοποίηση ότι ο επαγγελματίας γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά.
Σήμερα στη χώρα υπάρχουν άπειρες εταιρείες και καθημερινά δημιουργούνται νέες, που χρησιμοποιούν μια μεσιτική άδεια, αυτή του ιδιοκτήτη και εκατοντάδες ανεκπαίδευτους υπαλλήλους που διαχειρίζονται την περιουσία τα όνειρα και τις οικονομίες των πολιτών.
Και βέβαια υπάρχουν και οι ελεύθεροι σκοπευτές.
Κυρίες και κύριοι με έδρα κάποιο κοσμικό καφέ της πόλης,  που διαχειρίζονται συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις και να καταβάλουν φόρους. Χωρίς να έχουν έστω μια βασική εκπαίδευση, με μοναδικό εφόδιο τις κοινωνικές τους επαφές.
Η νέα διοίκηση του Συλλόγου Μεσιτών θα διεκδικήσει για μια ακόμη τριετία το αυτονόητο. Εξετάσεις, πιστοποίηση και εγγραφή στον Σύλλογο μεσιτών με υποχρεωτική ετήσια εκπαίδευση αλλά και αυστηρή τιμωρία των παραμεσιτών.
Ωστόσο  μέχρι να ολοκληρωθεί και να πετύχει αυτή η προσπάθεια,  η μόνη ασπίδα σωτηρίας κάθε πολίτη που θέλει να πουλήσει, να αγοράσει ή και να μισθώσει ένα ακίνητο, είναι να ζητήσει την ταυτότητα του Συλλόγου στον οποίο ανήκει  ο μεσίτης με τον οποίο θα συνεργασθεί.
Αν δεν έχει ταυτότητα δεν έχει και επαγγελματική επάρκεια και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να πρόκειται για υπάλληλο μιας εταιρείας Ελληνικής ή ξένης,  που αμείβεται είτε με μηνιαίο μισθό, είτε κατ αποκοπή , ακόμα και με μόλις 20 ευρώ για κάθε εντολή ανάθεσης που φέρνει στην επιχείρηση.
Ναι συμβαίνει και αυτό!
Ανεξαρτήτως όμως της εργασιακής του σχέσης,  είναι σίγουρο ότι οι γνώσεις του περιορίζονται σε όσα του έχουν πει στο γραφείο που απασχολείται.
Γιατί για να παρακολουθήσεις τα σεμινάρια που διοργανώνει κάθε μήνα ο Σύλλογος Μεσιτών με τους εξειδικευμένους καθηγητές για κάθε θέμα ( τεχνικό, νομικό, διαπραγμάτευση, εκτίμηση) θα πρέπει να είσαι μέλος του Συλλόγου.

Εβίτα ( Παρασκευή ) Ελευθερουδάκη
Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Αθηνών
Αριθμός Μητρώου 8177

Share