Οι κίνδυνοι στην αγορά κατοικίας.

Του Λευτέρη Ποταμιάνου

Η αγορά ενός σπιτιού είναι μια σημαντική οικονομική απόφαση, που όμως συνοδεύεται από συγκεκριμένους κινδύνους, οι οποίοι απαιτούν μεγάλη προσοχή.
Για τους περισσότερους ανθρώπους ίσως η αγορά κατοικίας να γίνει μια φορά στην ζωή τους, κάτι που κάνει ακόμα πιο  ιδιαίτερη και μοναδική αυτήν την πράξη, καθώς σ αυτήν την αγορά πιθανόν να επενδυθούν οι αποταμιεύσεις μιας ζωής.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται το ιδανικό τους σπίτι, η έλλειψη προετοιμασίας μπορεί να καταστρέψει το όνειρο και να οδηγήσει σε απώλειες και απογοητεύσεις.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Αθηνών Λευτέρης Ποταμιάνος επισημαίνει 6 σημαντικούς κινδύνους που πρέπει να αποφευχθούν, ώστε η χαρά της αγοράς να μην μετατραπεί σε λύπη, άγχος και απελπισία.

  1. Μη Σαφής Προϋπολογισμός: Ένας μη σαφής προϋπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά χρηματοδοτικά βάρη και ανεπίτρεπτο οικονομικό άγχος. Είναι σημαντικό να καθορίσετε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση. Η οργάνωση και η καλή γνώση των συνολικών εξόδων μέχρι την τελική αγοραπωλησία καθώς και μερικών εξόδων μετά από αυτή είναι αναγκαία .
  2. Κρυφές Ελλείψεις και Ζημίες: Επισκευές και συντηρήσεις που δεν είναι ορατές από κάποιον μη ειδικό μπορούν να αποτελέσουν σημαντική έκπληξη. Είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε επακριβή έλεγχο από έμπειρο επαγγελματία μηχανικό ο οποίος θα σας επισημάνει και θα εξακριβώσει αν υπάρχουν σημεία στο ακίνητο τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και ανακατασκευής.
  3. Υπερβολική Χρηματοδότηση: Μία αγορά για μια πολυτελή κατοικία μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερβολική χρηματοδότηση από τραπεζικό δανεισμό. Γνωρίζουμε όλοι τι συνέβη από τον ανεξέλεγκτο δανεισμό της προηγούμενης εικοσαετίας από τις τράπεζες αλλά και από την κακή εκτίμηση των δανειοληπτών και την ανωριμότητα που δανείστηκαν υπερβολικά ποσά που όμως στην οικονομική ύφεση δεν μπόρεσαν να αποπληρωθούν με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα.   Για αυτό λοιπόν εξετάστε προσεκτικά την οικονομική σας κατάσταση και αποφύγετε υπογραφές που υπερβαίνουν τον ορθολογικό προϋπολογισμό σας.
  4. Νομικά Θέματα: Η συμβουλή ενός νομικού για τον έλεγχο των τίτλων του μελλοντικού περιουσιακού σας στοιχείου πρέπει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα σας. Ελέγξτε τη νομική κατάσταση της υποψήφιας ιδιοκτησίας σας για να αποφύγετε πιθανές νομικές εκπλήξεις, όπως χρέη ή διαφορές οι οποίες εκκρεμούν και μπορεί να σας φέρουν προ εκπλήξεων .
  5. Αναποτελεσματική Έρευνα Περιοχής: Η έλλειψη επαρκούς έρευνας για την περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση αναφορικά με τη γειτονιά, τις υποδομές και τις μελλοντικές εκτιμήσεις της αξίας της περιουσίας σας καθώς η θέση του ακινήτου αλλά και γενικότερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι αυτά που θα το κάνουν πιο εμπορικό αλλά και θα του δώσουν πιθανότατα στο βάθος χρόνου σημαντική υπεραξία . Σημαντικό στοιχείο στην υπό διερεύνηση περιοχή αναζήτησης του ακινήτου και τα μέσα μεταφοράς που εξυπηρετούν την περιοχή .
  6. Επιλέξτε ένα καλό μεσίτη ακινήτων : Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στην επιλογή του επαγγελματία μεσίτη ακινήτων ο οποίος είναι αυτός που θα σας οδηγήσει με τις έμπειρες συμβουλές του στον κατάλληλο δρόμο αποφεύγοντας τα περισσότερα από τα παραπάνω εμπόδια για να έχετε μια ευχάριστη εμπειρία όσον αφορά την απόκτηση του σπιτιού που θέλετε. Η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί δεδομένου ότι κυκλοφορούν διάφοροι παράνομοι οι οποίοι αντιποιούνται την ιδιότητα του μεσίτη ακινήτων και μπορεί με την ανεπαρκή γνώση τους αλλά και πολλές φορές τον τυχοδιωκτισμό τους να σας βλάψουν ανεπανόρθωτα . Για αυτό πάντοτε να ζητάτε τον αριθμό Γ.Ε.Μ.Η του επαγγελματία μεσίτη η την επαγγελματική του ταυτότητα εφόσον ανήκει σε κάποιον Σύλλογο μεσιτών .

Share