Τονωτική ένεση για την αγορά ακινήτων η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την υποχρέωση του ΦΠΑ στα ακίνητα που κτίστηκαν με οικοδομικές άδειες οι οποίες εκδόθηκαν από 1/1/2006 έως και το 2023.
Οι αγοραστές θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν νεόδμητα ακίνητα ενώ θα μειωθούν αισθητά οι τιμές των μεταχειρισμένων .
Υπολογίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν 100.000 νεόδμητα ακίνητα των οποίων η αγορά είχε παγώσει λόγω της επιβολής ΦΠΑ.
Στο εξής για ακίνητο με ζητούμενη τιμή 100.000 ευρώ, ο αγοραστής θα πληρώσει μόνο φόρο μεταβίβασης 3%, άρα το επιπρόσθετο κόστος θα είναι 3.000 ευρώ, αντί 24.000 ευρώ που ήταν πριν την αναστολή του ΦΠΑ, δηλαδή το όφελος θα είναι 21 χιλ. ευρώ.
Το μέτρο αυτό έχει πραγματικό αντίκρισμα σε ολη την κοινωνία, καθιστά ομοιόμορφη την αγορά ακινήτων και παύει να τιμωρείται ο developer που βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων”. Επιπλέον θεωρείται χρήσιμο και αναγκαίο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών.
Η θεσμοθέτηση του ΦΠΑ το 2005 επί Γιώργου Αλογοσκούφη είχε στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής τόσο στον ΦΠΑ όσο και στο εισόδημα. Ωστόσο, τελικά, λόγω και της κρίσης , το μέτρο λειτούργησε ως τορπίλη για την αγορά ακινήτων. Ενδεικτικά, την πενταετία 2003-2007, στην Ελλάδα το µερίδιο των επενδύσεων σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ωστόσο, από το 2007, δεύτερο έτος εφαρμογής του ΦΠΑ στα νεόδμητα, κι έπειτα οι επενδύσεις σε κατοικίες άρχισαν να μειώνονται για να φθάσουν στο 3,9% του ΑΕΠ το 2011 και να κατρακυλήσουν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017.
Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή του ΦΠΑ 24%, σε συνδυασμό με τη δρομολογούμενη παροχή έκπτωσης έως και 40% στις δαπάνες για ανακατασκευή των κτιρίων, εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών αυξάνοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας.