Στη διάθεση κάθε πωλητή , η πραγματική αξία του ακινήτου του !

Επιτέλους ήρθε η ώρα που κάθε ιδιοκτήτης θα ξέρει ανά πάσα στιγμή την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας του. Την εμπορική της αξία.

Οι έρευνες που μέχρι σήμερα δημοσιεύονταν και αφορούσαν στις τιμές πώλησης των ακινήτων , ειδικά αυτές της ΕΛΣΤΑΤ ,  προέκυπταν από τις επίσημες δηλώσεις πωλητών και αγοραστών στις εφορίες, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να είναι πλασματικά.

Δεδομένου ότι ο αγοραστής πληρώνει φόρο στην μεγαλύτερη τιμή μεταξύ εμπορικής , δηλαδή της τιμής που το αγόρασε και της αντικειμενικής, ήταν αδύνατον μέχρι τώρα , να υπάρξει έρευνα που να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

Αλλά και οι τιμές που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ποτέ οι σωστές δεδομένου ότι τα στοιχεία συλλέγονται από τα τμήματα real estate των τραπεζών .

Από σήμερα ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής Αθηνών σε συνεργασία με την Property Market Technologies , την εταιρεία σύμβουλο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου,  δημιούργησαν μια έρευνα βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία, σε αγοραπωλησίες που έγιναν σε κάθε περιοχή το τελευταίο τρίμηνο και στις οποίες μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι , πωλητές, αγοραστές, δικηγόροι και μεσίτες, γνωρίζουν το πραγματικό τίμημα.

Στην έρευνα συμμετέχουν νόμιμοι μεσίτες μέλη του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής Αθηνών και δηλώνουν τις τιμές και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που οι ίδιοι έχουν πουλήσει .

Μ αυτόν τον τρόπο γίνεται ειλικρινής καταγραφή των τιμών τις οποίες επεξεργάζεται η Property Market Technologies , εξάγοντας τον μέσο όρο και μας δίνει την κατώτατη και την ανώτατη τιμή των αγοραπωλησιών στην συγκεκριμένη περιοχή το τελευταίο τρίμηνο.

Η έρευνα θα ανανεώνεται κάθε τρίμηνο με τις νέες αγοραπωλησίες των μεσιτών και θα διατίθεται προς αγορά στο διαδίκτυο στην διεύθυνση https://app.greekpropertydata.com/#/survey/reports

Αυτό σημαίνει ότι κάθε πωλητής , πριν μπει στην διαδικασία να καλέσει μεσίτη και να του αναθέσει προς πώληση το ακίνητο του, μπορεί να επιλέξει και να αγοράσει το κομμάτι της έρευνας που αφορά στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο , ώστε η τιμή πώλησης να είναι λογική και ανάλογη προς τις αντίστοιχες αγοραπωλησίες του τελευταίου τριμήνου.

Πολλά ακίνητα «καίγονται» από τις λάθος τιμές στις οποίες διαφημίζονται , είτε τις πρότεινε στον πωλητή ένα μη αδειούχος μεσίτης, είτε τις … εμπνεύστηκε ο ίδιος.

Κάθε ακίνητο έχει συγκεκριμένο εύρος ανώτερης δυνατής και κατώτερης τιμής .  Αν ο πωλητής θέλει να υπερβεί κατά πολύ την ανώτερη τρέχουσα τιμή του ακινήτου του , είναι καλύτερα να το εκμεταλλευτεί διαφορετικά ( μίσθωση, αντιπαροχή κλπ ) παρά να το προσφέρει στην αγορά σε … εξωπραγματικά νούμερα. Γιατί οι εν δυνάμει αγοραστές που θα το δουν να διαφημίζεται σε υπερβολική τιμή, αφ ενός δεν θα θελήσουν ούτε να το επισκεφθούν , αφ εταίρου θα κάνουν προκλητικά χαμηλή προσφορά προκειμένου να ισορροπήσουν την τιμή. Το αποτέλεσμα της κακής αυτής διαχείρισης είναι πάντα , το ακίνητο να μένει στα αζήτητα και ακόμα και όταν ο πωλητής αποφασίσει να το επαναφέρει στην σωστή τιμή, το ακίνητο να είναι «καμένο» και εκτός αγοράς.

Η εποχή που οι ιδιοκτήτες αγόραζαν τα πάντα μέσω δανείων τα οποία δίνονταν ανεξέλεγκτα από τις τράπεζες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ο αγοραστής ψάχνει , συγκρίνει, γνωρίζει και απορρίπτει.

Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετέχει ενεργά και το γραφείο μας για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Το επόμενο τρίμηνο η έρευνα θα επεκταθεί στα προάστια της Αττικής μέχρι να καλυφθεί όλος ο νομός.

Διαβάστε και το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Capital.gr

https://www.capital.gr/agora-akiniton/3380220/anarpasta-ta-diamerismata-sta-exarxeia

Share