Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν αναρριχηθεί πλέον οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμπαρασύρει προς τα πάνω και άλλες συνοικίες του κέντρου. Πρόκειται για σαφές δείγμα τού πώς έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα στην αγορά κατοικίας το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης ακινήτων Spitogatos, στην Αθήνα οι δημοφιλέστερες περιοχές ενοικίασης κατοικιών είναι κατά σειρά, και με βάση τις αναζητήσεις, οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το ιστορικό κέντρο (Μοναστηράκι, Πλάκα, Κουκάκι, Ακρόπολη, Κεραμεικός, Μεταξουργείο κ.λπ.) και τα Iλίσια.
Το βασικότερο συμπέρασμα είναι η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, ιδίως σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα. Ξεχωρίζει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά το ιστορικό κέντρο, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αγγίζει πλέον τα 14 ευρώ/τ.μ., ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη συγκεκριμένη περιοχή. Δηλαδή, για ένα ακίνητο π.χ. 70 τ.μ., το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε σχεδόν 1.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για ένα ελληνικό νοικοκυριό. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι οι περιοχές αυτές απευθύνονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους επισκέπτες, οι οποίοι μισθώνουν ακίνητα για λίγες ημέρες. Αντίστοιχα, σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο τιμών, έχουν αναρριχηθεί τα ενοίκια στο Κολωνάκι (12,6 ευρώ/τ.μ.) και στο Παγκράτι (9,3 ευρώ/τ.μ.), περιοχές όπου ακόμα και κατά τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση το μέσο ενοίκιο δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη περίπτωση και τα 7 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη.Αντίστοιχα, οι περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για την αγορά κατοικιών στην Αθήνα είναι, κατά σειρά, οι Αμπελόκηποι, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το ιστορικό κέντρο, το Παγκράτι και τα Εξάρχεια (μαζί με τη γειτονική Νεάπολη). Η εξέλιξη αυτή έχει ενισχύσει σημαντικά και τις ζητούμενες τιμές, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρούν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, αυξάνοντας τις απαιτήσεις τους. Χαρακτηριστική είναι κι εδώ η περίπτωση του ιστορικού κέντρου, όπου η μέση ζητούμενη τιμή εκτινάσσεται σε 3.480 ευρώ/τ.μ. Ασφαλώς, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των συναλλαγών που γίνεται σε αυτό το ύψος, καθώς ελάχιστοι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν τις 2.000-2.500 ευρώ/τ.μ., ακόμα και για επιπλωμένα και πρόσφατα ανακαινισμένα ακίνητα. Από την άλλη πλευρά, μοναδικά ακίνητα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, τα οποία μπορούν να αποφέρουν ποσά της τάξεως των 1.000 ευρώ/μηνιαίως κατά μέσον όρο, είναι πιθανό να μπορούν να πωληθούν και σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ/τ.μ.
Τα εν λόγω στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως την τάση που καταγράφουν μεσιτικά γραφεία και φορείς της αγοράς ακινήτων την τελευταία διετία, δηλαδή τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, για την απόκτηση διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιστορικό κέντρο, προκειμένου να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της τάσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως είναι το Airbnb. Υπενθυμίζεται ότι τα ακίνητα που διατίθενται με τον τρόπο αυτό στην Αττική υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 8.500, εκ των οποίων οι 6.750 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία εταιρειών που παρακολουθούν τις τάσεις στο Airbnb, στην Αθήνα το 58% των ακινήτων, ή 3.903, ανήκει σε εταιρείες και επενδυτές της αγοράς ακινήτων, Ελληνες και ξένους.
Νέα τάση η μετατροπή των κτιρίων γραφείων σε «μπουτίκ» ξενοδοχεία
Επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη πραγματοποίησης νέων επενδύσεων στην αγορά γραφείων, καθώς η έλλειψη σύγχρονων και ποιοτικών κτιρίων έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ορατή, ανέφεραν στελέχη της αγοράς ακινήτων χθες, στο πλαίσιο του 13ου RED Business Forum. Αυτό οφείλεται τόσο στην απουσία νέων επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης όσο και στην όψιμη τάση της αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια γραφείων, ιδίως του κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να μετατραπούν σε σύγχρονα επιπλωμένα διαμερίσματα και να εκμισθωθούν μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb. Μεγάλη απήχηση έχει και η δραστηριότητα της μετατροπής γραφείων σε «μπουτίκ» ξενοδοχεία.Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά γραφείων, περιορίζοντας τις αποδόσεις των ακινήτων υψηλής ποιότητας, αυξάνοντας τις αξίες τους και ωθώντας και τις τιμές ενοικίασης προς τα πάνω. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο, γενικό διευθυντή της Δανός/BNP Paribas Real Estate, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείων είναι η σημαντική μείωση των διαθέσιμων χώρων. «Δεν υπάρχουν νέες αναπτύξεις. Ελάχιστα έργα γίνονται στην αγορά της Αθήνας, όπου υπάρχει αύξηση της απορροφητικότητας και μείωση των χώρων», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το απόθεμα κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών μειώνεται σημαντικά, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε 7,5%-8% κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τετραμήνου, από το 8% που ήταν στο τέλος του 2017. Μάλιστα, στα λιγοστά υψηλών προδιαγραφών γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, το ύψος των ενοικίων αγγίζει τα 20 ευρώ/τ.μ., ενώ στον άξονα της Κηφισίας, οι τιμές διαμορφώνονται σε 15 ευρώ/τ.μ.
Σε μια σημαντική παρέμβαση προχώρησε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης του κυπριακού μοντέλου αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, με κίνητρο την αύξηση του συντελεστή δόμησης έως και 30%. «Αυτή η πολιτική ενίσχυσε την κυπριακή αγορά και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ιδίως στα τουριστικά καταλύματα, οι επενδύσεις που έγιναν για αναβαθμίσεις κτιρίων έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια. Επίσης, ήρθε η ώρα να απλοποιήσουμε τη νομοθεσία για την αλλαγή χρήσης κτιρίων. Χιλιάδες κτίρια-φαντάσματα που κάποτε στέγαζαν βιομηχανίες και επιχειρήσεις παραμένουν σήμερα ανεκμετάλλευτα. Με διαδικασίες εξπρές μπορούν άμεσα να μεταβληθούν σε ενεργητικό απόθεμα. Θα καταθέσω και σχετική τροπολογία για το θέμα αυτό», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας ότι εξετάζεται και η παροχή φορολογικών κινήτρων σε συνταξιούχους από την Ε.Ε. για να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα.
πηγή : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”