ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΨΥΧΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΘΕΗ !

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις αναδρομικά για αγοραπωλησίες ακινήτων από τον Μάρτιο του 2007 έως και τον Μάρτιο του 2011 που έκαναν κάτοικοι του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού φέρνει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Χθες δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζόμενων με οποιαδήποτε αιτία ακινήτων που βρίσκονται στη β’ ζώνη της δημοτικής κοινότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού η τιμή ζώνης επανακαθορίζεται στα 5.150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2007 μέχρι τη 17η Μαρτίου 2011.

Η απόφαση του κ. Στουρνάρα ουσιαστικά υιοθετεί την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία τεκμηριώθηκε στη βάση και παρατηρήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας η τιμή ζώνης στην εν λόγω περιοχή του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Δάφνης – Οριο Σχεδίου Πόλεως – Αθανασιάδου Ελίκας – Θ. Δολασίκ – Οριο Σχεδίου Πόλεως – Δρυάδων – Διαδόχου Παύλου – Κορυτσάς – Μπιζανίου – Κωνσταντινουπόλεως – Δέλτα Στεφ. – Χάουλαντ – Κοκκώνη – Αγ. Δημητρίου – Κωστή Παλαμά – Στρατηγού Καλλάρη – Αλ. Παπαναστασίου – 25ης Μαρτίου – Υακίνθων – Παπαδιαμάντη – Ιλισού – Χλόης – Δάφνης).

Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2007, έγινε προσφυγή από κατοίκους της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην οποία υποστήριζαν ότι η τιμή της β’ ζώνης του Ψυχικού που είχε διαμορφωθεί στα 5.150 ευρώ από τα 4.100 ευρώ ήταν πολύ υψηλή. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του κατήργησε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που καθόριζε την τιμή β’ ζώνης του Ψυχικού, με αποτέλεσμα για τις λοιπές ζώνες της ίδιας περιοχής να ισχύουν οι καθορισθείσες τιμές του 2007, ενώ για τη β’ ζώνη να ισχύει τιμή του 2006.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι ενιαία η αντιμετώπιση όλων των περιοχών του Ψυχικού και να διαταραχθεί η ορθή κλιμάκωση των τιμών από ζώνη σε ζώνη για το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2007 μέχρι τη 17η Μαρτίου 2011. Ετσι, υιοθετώντας κατά γράμμα τις συστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπουργείο εξέδωσε νέα απόφαση απαλλαγμένη από τις πλημμέλειες των ακυρωθεισών αποφάσεων, με την οποία επανακαθόρισε την τιμή ζώνης για το συγκεκριμένο διάστημα στα 5.150 ευρώ.

Σημειώνεται πως ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε γνωμοδοτήσει (24/2013) υπέρ της αναδρομικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στη β’ ζώνη της δημοτικής κοινότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, ξεκαθαρίζοντας πως στην περίπτωση αυτή δεν είναι αλυσιτελής η αξιολόγηση των φορολογικών επιπτώσεων από τις φορολογικές υπηρεσίες, δηλαδή ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο. Η απόφαση αυτή πλήττει όσους προέβησαν σε μεταβιβάσεις ακινήτων την επίμαχη τετραετία καθώς θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο 1.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ.GR

Share