Απελπισμένοι οι κατασκευαστές

Με περίπου 250.000 διαμερίσματα απούλητα οι ελάχιστοι εργολάβοι οικοδομών που παραμένουν σε λειτουργία φοβούνται πως δεν θα αποφύγουν το λουκέτο από το νέο έτος, όταν κληθούν να πληρώσουν το νέο φόρο ακινήτων.

Γι’ αυτό πολλοί κατασκευαστές φοβούνται πως αν δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για ειδική μεταχείριση του μεγάλου αποθέματος διαμερισμάτων, οι τιμές μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλη υποχώρηση τους επόμενους μήνες.

Μέχρι τώρα τα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα εξαιρούνταν από το περίφημο «χαράτσι» που πλήρωναν οι φορολογούμενοι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο νέος φόρος, με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα επιβάλλεται, όμως, επί όλων των ακινήτων, με μειωμένους συντελεστές για ελάχιστες κατηγορίες όπως π.χ. οι αγρότες.

Ακόμα και αν τα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα έχουν χαμηλό συντελεστή, ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που η επιβάρυνση για τους κατασκευαστές θα είναι σημαντική, σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων έχει παγώσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμπειρία μεγάλου κατασκευαστή ο οποίος προ τετραετίας πωλούσε μαιζονέτα στο Ανω Χαλάνδρι έναντι 550.000 ευρώ. Οταν το 2009 τον πλησίασε ένας γνωστός επιχειρηματίας για να την αγοράσει, ο εργολάβος αρνήθηκε να κατεβάσει την τιμή στις 500.000. Το τελευταίο εξάμηνο έχει αναθέσει σε μια ντουζίνα μεσίτες την πώληση του διαμερίσματος έναντι 300.000 ευρώ, χωρίς να έχει εμφανιστεί αγοραστής…

Την ίδια εικόνα συναντούν οι μεσίτες και σε άλλες περιοχές της Αττικής, ειδικά πέριξ του κέντρου της Αθήνας όπου χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια πώλησης των διαμερισμάτων τους. Ως παράδειγμα αναφέρεται ο άξονας της Πατησίων γύρω από τον οποίο πωλούνται πολλές δεκάδες διαμερίσματα χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται εδώ και 3 – 4 χρόνια.

Η κατάσταση είναι εμφανώς βελτιωμένη σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό (όπως Ανω Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή), αλλά μόνο για ενοικιάσεις διαμερισμάτων.

Στις συγκεκριμένες περιοχές ακόμα και σήμερα που η κρίση έχει φτάσει στο απόγειό της, είναι δύσκολο να βρει κάποιος διαμέρισμα, ενώ οι τιμές στα ενοίκια παρουσιάζουν μικρότερη πτώση έναντι κεντρικών περιοχών της Αθήνας.

«Ενας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. στο Ανω Χαλάνδρι μπορεί ακόμα να το ενοικιάσει 500 – 600 ευρώ μηνιαίως» υποστηρίζει μεσίτης που ασχολείται με την περιοχή, «επειδή σε απόσταση 1.000 μέτρων υπάρχουν δύο σταθμοί του μετρό (Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας). Ο ίδιος προσθέτει πως οι τιμές των ενοικίων έχουν υποχωρήσει κατά 30% – 40% στην Αττική, αλλά η πτώση έχει συγκρατηθεί κοντά στο 20% – 25% σε κάποιες από τις περιοχές που γειτνιάζουν με σταθμούς μετρό.

Στις ίδιες περιοχές γίνονται ακόμα επιλεκτικές αγορές από όσους θέλουν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές. Οι τιμές στις κατοικίες έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο κοντά στο 30% τα τελευταία χρόνια και οι σύμβουλοι ακινήτων προβλέπουν περαιτέρω πτώση κατά τουλάχιστον 5% τη φετινή χρονιά.

Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων – εκτιμητών ακινήτων Geoaxis δείχνει πως σήμερα οι υψηλότερες τιμές στα νέα διαμερίσματα απαντούν στον Χολαργό (2.757 ευρώ ανά τ.μ.), στο Παλαιό Φάληρο (2.377 ευρώ ανά τ.μ.) και στο Μαρούσι (2.111 ευρώ/τ.μ.).

Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, πωλούνται διαμερίσματα σε τιμές πολύ χαμηλότερες, αφού οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που δημιουργεί η πολυετής κρίση.

Πηγή: www.euro2day.gr

Share