Στα ύψη οι τιμές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και … έπεται συνέχεια.


Ένα deal στην περιοχή των Ανακτόρων με θέα στην Ακρόπολη, αλλά και η συνεχής ζήτηση πελατών εξωτερικού για  ακίνητα του κέντρου της πόλης στις prime location περιοχές, εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ», Ελβετός επιχειρηματίας με πολυσχιδή δραστηριότητα και ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα, αγόρασε ρετιρέ 320 τετραγωνικών μέτρων έναντι του –αστρονομικού για τα δεδομένα της αθηναϊκής αγοράς ακινήτων– ποσού των 18 εκατ. ευρώ ή προς περίπου 56.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην περιοχή των Ανακτόρων.
To παλαιάς κατασκευής ρετιρέ, ένα από τα λιγοστά διαθέσιμα στην περιοχή, διαθέτει απρόσκοπτη θέα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στον Λυκαβηττό , στη Βουλή και βέβαια στην Ακρόπολη αλλά και στη θάλασσα μέχρι την Αίγινα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης, που πρόκειται να προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης το προσεχές διάστημα, θα διαμένει για μερικούς μήνες στο ακίνητο, το οποίο θα παραμένει σε καθεστώς συντήρησης το υπόλοιπο διάστημα.

Το Χίλτον

Μέχρι σήμερα, στον τομέα της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, οι αγοραπωλησίες σε τίμημα που υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της αγοράς ήταν τα 50 πολυτελή διαμερίσματα του σχεδιαζόμενου ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος, που θα λειτουργήσει, με χρονικό ορίζοντα το 2025, στη θέση του Χίλτον, υπό την επωνυμία Conrad. Οι δύο τελευταίοι όροφοι, που βρίσκονται κάτω από το παλαιό Galaxy, πωλήθηκαν προς 24.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι δύο από κάτω όροφοι άλλαξαν χέρια έναντι 21.000 ευρώ ανά τ.μ. Τα διαμερίσματα στους δύο τελευταίους ορόφους φέρουν το brand της Waldorf Astoria, ενώ των δύο από κάτω αυτό της Conrad. Και μπορεί το τίμημα ανά τετραγωνικό για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα, που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, να είναι υψηλό, όμως σε σύγκριση με αυτό για το ρετιρέ των Ανακτόρων εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο, σε ποσοστό άνω του 50%.

Συγκριτικά στοιχεία

Η περίπτωση του ρετιρέ που πουλήθηκε προς 56.000 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί να ήταν μια μοναδική συμφωνία σε τόσο υψηλή τιμή, αλλά έχει ήδη συμπαρασύρει τις τιμές των υπολοίπων ακινήτων ειδικά στα prime location  σημεία της πρωτεύουσας και στα ακίνητα με θέα Ακρόπολη.
Και έπεται και συνέχεια δεδομένης της αυξημένης ζήτησης επενδυτών εξωτερικού.

Άλλωστε τα ακίνητα στην Ελλάδα υποτιμήθηκαν πολύ την εποχή της μεγάλης κρίσης και τα 3 τελευταία χρόνια παρατηρείται, ειδικά στα ακίνητα του κέντρου και της Αθηναικής Ριβιέρα, στα ακίνητα με θέα Ακρόπολη ή θάλασσα, σταδιακή ανάκαμψη των τιμών.
Επιπλέον σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Knight Frank, με το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων αγοράζει κάποιος 17 τ.μ. στο Μονακό, 33 και 34 τ.μ. σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, και 43 τ.μ. στο Παρίσι.
Όσον αφορά στην Ελλάδα σύμφωνα με την  Knight Frank, η αγορά πολυτελών κατοικιών της Αθήνας καταλαμβάνει την ένατη θέση, παγκοσμίως, με βάση τον ετήσιο ρυθμό αύξησης τιμών, που ανήλθε στο 13% το 2022.

Όπως εκτιμά το γραφείο μας Epsilon Team real estate, που στα 13 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει πέσει ποτέ έξω στις προβλέψεις του σχετικά με τις αυξομειώσεις των τιμών των ακινήτων ( μπορείτε να εξερευνήσετε το blog μας και να διαβάσετε σχετικά άρθρα από το 2010 και μετά ), εφόσον προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις  βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ή των επαναληπτικών  του Ιουνίου , οι τιμές προβλέπεται να εξομοιωθούν ή και να ξεπεράσουν τις προ κρίσης τιμές των ακινήτων , ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας και στις παραθαλάσσιες περιοχές λόγω μεγάλης ζήτησης και αναπόφευκτα θα συμπαρασύρουν και τις τιμές στις υπόλοιπες περιοχές.
Αυτή τη στιγμή πολλοί επενδυτές Έλληνες και ξένοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα ακίνητα τα οποία διαφημίζει η Epsilon Team real estate στα site  εξωτερικού, www.jamesedition.com , www.Rightmove.co.uk ,  www.forsuperrich.com  και άλλα , δηλώνουν ότι τηρούν στάση αναμονής για τα αποτελέσματα των εκλογών, ωστόσο βρίσκονται σε ετοιμότητα, ζητώντας αναλυτικές πληροφορίες για συγκεκριμένα ακίνητα. Είναι πολλοί οι επενδυτές οι οποίοι μας έχουν ήδη αναθέσει την ανεύρεση ακινήτων βάσει των προδιαγραφών τους.
Πρώτη τους προτεραιότητα τα ακίνητα με θέα Ακρόπολη και δεύτερη τα ακίνητα στις παραλίες της Αττικής και ειδικά της Αθηναϊκής Ριβιέρα με θέα θάλασσα

Εβίτα Ελευθερουδάκη
co-founder Epsilon Team real estate
Real estate agent
Real estate appraiser
M: evita@epsilonteam1.com

Share