ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις αρχές Ιουλίου η απογραφή κτιρίων από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) της χώρας και θα διαρκέσει έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Η απογραφή η οποία γίνεται κάθε δέκα χρόνια αφορά στο σύνολο της χώρας και αποσκοπεί στην καταγραφή όλων των κτιρίων της Ελλάδας και τη συλλογή στοιχείων για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά τους.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Κατά τη διάρκεια της Απογραφής Κτιρίων, οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (Τομεάρχες) επισκέπτονται όλα τα κτίρια κάθε οικισμού της Χώρας και καταγράφουν, για κάθε ένα ξεχωριστά, τα χαρακτηριστικά του, συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Στην Απογραφή Κτιρίων συλλέγονται στοιχεία όπως ο αριθμός των ορόφων, τα υλικά κατασκευής, η χρήση ή ο προορισμός χρήσης τους, η περίοδος κατασκευής, η προσβασιμότητα σε αυτά Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), ο αριθμός ανελκυστήρων, η γειτνίαση με άλλα κτίρια κ.ά.

Αναλυτικά στοιχεία για το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται στο Νόμο 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021), καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ στη διεύθυνση: https://www.statistics.gr/el/build-census-quest.

Τέλος, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, συλλέγονται και οι απαραίτητες πληροφορίες για το γεωχωρικό εντοπισμό των κτιρίων (σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1799 της Επιτροπής που απαιτεί την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών γεωκωδικοποιημένων σε κάνναβο 1 km2).

Οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (Τομεάρχες) απογράφουν τα κτίρια της Χώρας συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία με επιτόπια επίσκεψη, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές αφής (tablet) και συνομιλώντας, όπου είναι απαραίτητο, με διαχειριστές, ιδιοκτήτες ή ενοίκους αυτών. Οι ερευνητές (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ, και τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

πηγη: e-red

Share